Bu ilişki insanlar arası ilişkinin en zenginidir. Bu ilişkide on çeşit ilişki vardır.
1- İnsan-İnsan
2- Müslüman-Müslüman
3- Bedeni (cinsel)
4- Arkadaş (sahabe)
5-Dost6- Akraba
7- Sırdaş
8- Sevgili
9- Yoldaş
10-Kader Birliği
1- İnsan-İnsan ilişkisi: Kişi eşinin bir insan olduğunu göze alarak bir insanın neye katlanabileceğim bilmelidir. Örneğin; insanlık gereği olarak karı-koca ilişkisinde küfür (akidevi olarak değil) olmamalıdır. Bir insana küfredilmez ki, eşe küfredilsin.
2- Müslüman-Müslüman İlişkisi: karı-koca birbirinin en yakın din kardeşidir. Emri bil maruf, nehyi anil münker için evlilik en güzel zemindir. Tavsiyeler çocuklara da sirayet edeceği için, çok bereketlidir.
3- Bedeni (Cinsel) İlişki: Bu ilişki diğer insan ilişkilerinden ayıran ilişkidir. Sadece nikahla meşru olur. Bu ilişkinin bereketinden bir meyve olur, o da çocuktur.
4- Arkadaş İlişkisi: Dert açılır, konuşulur, sohbet edilir. Bu ilişki evliliği renklendirir. Eşe bir arkadaş gibi davranmalı. Bu çocuk yetiştirme de örnek olma açısından çok önemlidir.
5- Dost İlişkisi: Dostluk, karı-koca ilişkisine de sokulmalı, eşler içindekileri birbirine çok kolay açabilmelidir.
6- Akraba İlişkisi: karı-koca en yakın derecede akrabadır. O kadar yakın ki; eşler birbirinin örtüleri sayılır. (Bakara, 187) Hanıma göre koca "Evlatlanrının babası", kocaya göre hanım "Evlatlarının annesi" dir.
7- Sırdaş İlişkisi: İyi bir sırdaş olmalıdır. Öyle ki, sırlar bazen Xeşe bile söylenmemelidir. Sırlar herkese (hiç kimseye) söylenmez ki, eşe söylensin. Hele hele cemaat, teşkilat, özel yapılanma sırlan. Ayrıca sırrın söylenen kişide bıraktığı sorumluluk düşünülmelidir.
8- Sevgili (Habib-Mahbub) İlişkisi: Sevgili ilişkisi (Muhabbet) aile arabasının (Evlilik motorunun) yakıtıdır. Muhabbet, evliliğin temelidir. Yaktı olmayan araba yürümez. Muhabbetin deposu kalptir. Ubudiyet için evlenirseniz muhabbetiniz ibadet olur. Evliliğinizin niyeti kulluk olmalıdır. karı-koca ilişkisinde muhabbetin yeri baş köşedir. Muhabbeti zedeleyecek iş yapılmamalıdır, söz söylenmemelidir. Muhabbetin kaynağı iki türlüdür.
a) Şeytani muhabbet
b) Rahmani muhabbet
9- Yoldaş İlişkisi: Aynı davanın arkasında koşan iki savaşçı ilişkisi; Ümmetin geleceğini hanımıyla paylaşan, yoldaş ilişkisini yakalamış demektir. Bir hanımla aynı zamanda davaya koşmak, aynı merkezden yönetilmek, Allah (cc)'ın ne büyük lutfudur.
10- Kader Birliği İlişkisi: Bu ilişkiye girerseniz, Allah (c.c.) sizi ahirette de ayırmaz. Allah (c.c.)'ın koyduğu ölçüye göre evliliğinizi yürütürseniz; Allah (c.c.) size bu nimeti verir. Hayallerle evlenenlerin, evlendikten sonra ayaklan yere basar. 3 yıl içerisinde evlilik arabası tökezliyorsa korkmasınlar, bu süre alışma süresidir. Alışmak için şu dört şey çok önemlidir.
a) Anlayış-Hoşgörü
b) Sevgi-Saygı
c) Hukuka Uygunluk
d) Hüsnü Muaşeret
Evlilikte en çok yapılması gereken şey konuşmaktır. Hakların olduğu yerde sorumluluklar da vardır. Sorumluluğunu ifâ etmeyenin hakkını istemeye hakkı yoktur.
b) Erkeğin Sorumlulukları
1-Adalet
2-Şefkat
3- Nafaka4- Mâruf ile muamele
5- Muhabbet Sevgi ile terbiye edemeyenler, dayak ile terbiye ederler. Öyle bir sevin ki; Sevginizi biraz kısınca, yarım saat dayak yemiş gibi olsun.
c- KADININ SORUMLULUKLARI:
1- İtaat
2- Kocasının malını ve ırzını muhafaza
3- Sırrını muhafaza
Kadının serkeşliğinden korkarsanız;
a) Öğüt verin.
b) Düzelmezse; yataklannızı ayırın. (Nisa, 34) Boşamakla dayak arasında kadına tercihini sormak gerekir. Allah Resulü boşanma aşamasına geldiğinde; dayak atmadı, dövmedi. Sünnet olan karı-koca ilişkisini dayaksız götürmektir.)
c) Dayak. (Toplumu kocalı dullar, babalı yetimler haline getirmeyin.)
d- KADIN, KADINLIK SANATINI KULLANIRSA
1. Kadının, kocasına karşı kadınlık sanatını kullanmasında özet olarak dört önemli nokta vardır; Bunlar ise şunlardır:
a) Konuştukça kocalarını duygulandınp, onlara hayat vermeleri için, Yüce Allah seslerini ince ve cazibeli yaratmıştır.
b) Dokundukça haz duyulması için, tenlerini duygusal, tüysüz ve yumuşak özellikleri ile donatarak yaratmıştır.
c) Eşlerine güç ve heyecan verebilmeleri için, cinsel duygulannı daha güçlü ve duyarlı yaratmıştır.
d) Kendilerini devamlı genç, daha güzel ve daha ilginç göstermeleri için, erkeklere yasaklanan ipek ve alfan, kadınlara helal kılınmıştır.
2. İşte kadınlar, kadınlık sanatını bu özellikleriyle yani, ses, ten, cinsiyet ve ziynetleri ile kullandıktan sürece, aile ortamında mutlu ve huzurlu yaşarlar.
3. Gül ile bülbül, an ile çiçek birbirleriyle sıkı irtibat içindedirler. Kadın, çiçek ve gül olmaya layıkken, erkek, bülbül ve an olmaya adaydır.
4. Evinde gül ve çiçek bulamayan koca, artık mutsuzluğa doğru ilk adımı atmaya başlar. Korsan girişimler ve tuzaklar, onun için an meselesi olur.
5. Evine girişinde, Allah'ın selamı ile giren ve kendisini güleç yüz ve tatlı dil ile karşılayan bir ev ortamı yaşayan erkeğin, evlilik hayatının tüm bölümleri, hanımı tarafından adeta sigortalanmış olur.
e- EŞLERE TAVSİYELER
1- Ailenizde olan meseleleri, öncelikle aile içerisinde halletmeye çalışınız. Dünyanın en ideal ailesinde bile problemler olur. Önemli olan, oluşan sorunları halledebilecek bir aile kurmaktır.
2- Temizlik ailede şiâr olmalıdır. Çünkü fıtrat, temiz olan şeylere düşkündür. Karı ve kocanın temiz olması birbirine olan sevgi ve saygılarından kaynaklanır. Bedenden ve zihinden başlayan kirlilik, çevreye doğru yayılır. Necasetten tahir olmak, sadece namaz için geçerli değildir. Necis olan duygulardan da temizlenmek şarttır. Dile getirdiğinizde yüzünüzü kızartacak her şey, zihin necasetidir.
3- Ev hanımlığı, bir meslektir. Evlenmeden önce öğrenilmelidir. Aksi halde kişi eşine zulmetmiş olur. Erkekte aile reisliğini bilmelidir.
4- Evlilik ilişkisi başlangıçta karşılıklı ezme düşüncesine dayanarak kuruluyorsa, bu ilişki başlamadan bitmiş demektir. Evlilik bir dost ilişkisi olarak kurulmalıdır.
5- Hiçbir ilişki sonsuza kadar cedel ve tartışma ile yürümez. Meselenin hallini tartışmaya dökmeden güzel bir üslupla karşı tarafa sunmalıdır.
6- karı-koca birbirlerini sürekli başkaları ile karşılaştırmamalı-dır.
7- Kulis faaliyeti tüm evlerin büyük tehlikesidir. Kulis yapmak eve yılan sokmaktır ki; Allah (c.c.)'ın red ettiği bir harekettir, ihanettir, sırrı dışarı taşımaktır. (Mücadele,8-9)
8- Evlilik iki kişinin, iki ailenin, iki çevrenin ilişkisidir. Gelin ve damat evlenir, akrabalar hısım olur.
9- Evlendikten sonra vurdum duymazlık, evliliği fosilleştirir. Evlilik bir üniversitedir ki, ölünceye kadar sınıflan bitmez.
10- Eşler uzmanlık konulannda, birbirlerine müdahale etmemelidir.
11- Ailede kutuplaşmaya müsaade edilmemelidir.
12- Eşler birbirine güvenmeli, kompleksli ve kaprisli olmamalıdır.
13- Geçimsiz erkek yoktur. Onu anlayabilen bir eş idare edebilir.
Abdullah BÜYÜK