(¯`·._.·İslam Yolu·._.·´¯)

İSLAM YOLU FORUM
Sitemize üye olarak hizmetlerimizden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

10 Saniyede Üye Olmak İçin Tıklayın

Değerli Misafirlerimiz Forumumuza Hoşgeldiniz. Lütfen Bu Pencereyi Peygamber Efendimiz(S.a.v)'e Bir Salavat Getirerek Kapatınız.
"Allahumme Salli Ala Seyyidina Muhammedin Ve Ala Ali seyyidina Muhammed"

İSLAM YOLU FORUM
Sitemize üye olarak hizmetlerimizden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

10 Saniyede Üye Olmak İçin Tıklayın

Değerli Misafirlerimiz Forumumuza Hoşgeldiniz. Lütfen Bu Pencereyi Peygamber Efendimiz(S.a.v)'e Bir Salavat Getirerek Kapatınız.
"Allahumme Salli Ala Seyyidina Muhammedin Ve Ala Ali seyyidina Muhammed"
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AnasayfaPortalGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
Çokul Dil Desteği
İslam Yolu
Esma'ul Husna
99 Allah'ın İsimleri
Takvim
Sesli Kur’an Dinle
Mealli Kur'an Dinleyelim
Kimler hatta?
Toplam 20 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 20 Misafir

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 98 kişi Ptsi Tem. 31, 2017 10:56 am tarihinde online oldu.
En son konular
» **BİSMİLLAHİRRAHMENİRRAHİM**
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Çarş. Şub. 15, 2012 1:18 pm tarafından Helin

» Sohbetlerde Hikaye Örneklemeleri
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Şub. 26, 2011 10:54 am tarafından @bdulKadir

» Eşimi nasıl mum gibi yaparım?
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Şub. 26, 2011 10:29 am tarafından @bdulKadir

» Koca hakkı
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Şub. 26, 2011 10:16 am tarafından @bdulKadir

» Zindan-ı atâlete düştüğümüzün sebebi nedir?
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Şub. 26, 2011 10:09 am tarafından @bdulKadir

» Selamun Aleyküm
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Şub. 26, 2011 10:03 am tarafından @bdulKadir

» BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM ... !!!
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Cuma Ara. 24, 2010 3:14 pm tarafından Helin

» Kurban Bayram Mubarek olsun!!!!!!!!!!!!!!
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Salı Kas. 16, 2010 8:14 pm tarafından Selma NUran

» Kadının Tek Başına Hacca Gitmesi
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Paz Ekim 24, 2010 9:41 pm tarafından İslam Yolu

» Kadının yalnız hacca gitmesi ve kasap olarak hacca gitme
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Paz Ekim 24, 2010 9:39 pm tarafından İslam Yolu

» Hamile kadın hacca gidebilir mi?
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Paz Ekim 24, 2010 9:38 pm tarafından İslam Yolu

»  Tut Yüreğimin Ellerinden...
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Paz Ekim 24, 2010 4:10 pm tarafından nurunalanur

» Üstadın ailesinden birkaç kişinin kabri şerifleri
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Çarş. Ekim 20, 2010 11:40 am tarafından İslam Yolu

» Bediüzzamandır Bu
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Çarş. Ekim 20, 2010 11:38 am tarafından İslam Yolu

» ÜSTAD'A MEKTUP!
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Çarş. Ekim 20, 2010 11:36 am tarafından İslam Yolu

» Ana-babanın seksen hakkı
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Cuma Ekim 15, 2010 10:05 am tarafından İslam Yolu

» Evliliği kolaylaştırın
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Perş. Ekim 14, 2010 11:57 pm tarafından İslam Yolu

» Bir kıza gelen görücü, o kız olmazsa, onun kızkardeşi ile...
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:57 pm tarafından İslam Yolu

» Dinimize göre düğün nasıl olmalıdır?
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:53 pm tarafından İslam Yolu

» Evlatlar arasinda ayrimcilik
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:51 pm tarafından İslam Yolu

» Evlilikte mutluluğun '9' sırrı
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:48 pm tarafından İslam Yolu

» 'Mutluluk' için 14 öneri
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:44 pm tarafından İslam Yolu

» Mutlu olmak isteyen eşlere tavsiyeler
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:40 pm tarafından İslam Yolu

» Eşinize seni seviyorum deyiniz...
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:28 pm tarafından İslam Yolu

» Yuvayı Yapmak da Yıkmak da Elinizde
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:26 pm tarafından İslam Yolu

» Hz. Yusuf (as)’a bütün insanlığın güzelliğinin yarısının verildiği, doğru mudur?
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:18 pm tarafından İslam Yolu

» Sabah namazına kalkmanın veya kalkamamanın imanın gücüyle alakası var mıdır?
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:16 pm tarafından İslam Yolu

» Camilere kadınların hayızlı iken girmesi caiz mi?
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:14 pm tarafından İslam Yolu

» Bayanların bayan pantolonu giymesi haram mıdır?
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:05 pm tarafından İslam Yolu

» Makyajlı olarak alınan abdest ve kılınan namaz geçerli olur mu?
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10C.tesi Ekim 09, 2010 10:00 pm tarafından İslam Yolu

En iyi yollayıcılar
İslam Yolu
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi EmptyYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi 3c500811Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Empty 
Helin
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi EmptyYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi 3c500811Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Empty 
nurunalanur
Ercan
ilayda
Songül
gülehasret
Sevda
Zeynep
hsn4767
Hoş Geldiniz !
İslam Yolu Misafirleri

visitors map
Galeri
Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Empty

Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi

YazarMesaj
İslam Yolu
Site Admin
Site Admin
İslam Yolu

Puncte : 1169
Reputatie : 18
Data de inscriere : 16/03/10
Varsta : 42
Localizare : Türkiye

Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Empty
MesajKonu: Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi   Yardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Tiny-b10Paz Mart 21, 2010 12:28 pm

a)Yardımlaşmanın Önemi:
Genellikle ifâde edildiği gibi İslâmiyet bir yardımlaşma dinidir İslâmiyetten önce de sonra da hiç bir din ve fikir sistemi onun kadar bu konuya eğilmemiş yardım anlayışını ve bu anlayışın uygulanışını bu kadar geniş boyutlara ulaştıramamıştır

Kur’an-ı Kerim’den öğrendiğimiz bu gerçeğiYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul hayatımızın her anında görüyoruz Geçmişte olduğu gibiYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul şimdi de hayatı paylaşan insanlarYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul aynı düzeyde değillerdirYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul örneğin zayıfıYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul güçlüsüYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul fakiriYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul zenginiYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi VirgulerkeğiYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul kadını gibi Böyle insan toplulukları beraber doğupYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul beraber ölürler Bu beraberlik “hayat”ın kaynağını oluşturuyor

Ancak bu farklı insanlarYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul yaşadıkları süre içinde birbirlerine ihtiyaç duyarlar Zenginler bile fakirlere ihtiyaç duyar Hiç bir zengin benim kimseye ihtiyacım yoktur diyemez O insan servetini çalıştırdığı insanların gücü ile kazanır Zira kimi çalıştırıyorsa ona muhtaç demektir

İnsanların birbirlerine muhtaç olmalarıYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul aralarındaki yardımlaşmaları zorunluluğunu ortaya çıkarırYardımlaşma toplum halinde yaşamanın sonucudur

Cenâb-ı Hakk: “İyilikte ve kötülükten sakınmakta birbirinizle yardımlaşınYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın” buyuruyor Zekat vermeninYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul güzel söz söylemeninYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul ve daha pek çok şeyinYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul iyi olarak kabul edersekYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul yardımlaşmanın sınırını sonsuz olduğunu anlarız
Yardımlaşmanın konusunun içindeYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul maldan sevgiye kadar herşey verilebilir Verme işi bazan zekat fitre gibi mecburi olduğu haldeYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul bazan tamamen isteğe bağlıdır Bu vermenin sınırı yokturBu yardımın dışındaYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul müslümanlar birbirlerine sevgi ile bağlanmak zorundadırlar

b) Yardımın İnsanların ve Toplumların Yaşamlarındaki yaptığı değişiklikler:

1- Yardımla yoksullar korunmuş olur Onlara yapılan maddi yardımlarYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul onların hırsızlık gibi kötü yollara sürüklenmesini engeller
2- Yardım yapanla yapılan arasında sevgi ve ülfet doğaryardımla topluma kazandırılan insanlar kinYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul hasedYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul düşmanlık gibi kötü huylardan kurtulurYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul kimsenin malında gözü olmaz
3- Hz MuhammedYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul müslümanlara yardım edilenin değilYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul yardım eden kişi olmalarını bildirmiştirSıkıntı zamanında müslümanlardan yardımYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul anlayış ve sevgi görenlerYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul sıkıntılarını atlatıncaYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul alan değil veren kişiler olmaya çalışacaktır

4- ZekâtYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul sadaka ve diğer maddî yardımlarYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul müslümanların güçlü olmalarındaYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul birlik ve beraberlik içinde bulunmalarında en büyük etkendir YardımlaşmaYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul zenginle fakirYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul tokla aç arasındaki uçurumu kapatır ve sevgiYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul saygı bağı kurar

5-Yardımlaşmanın yaygın olduğu toplumlarda dostluk duyguları güçlü olur Fakirlik ve bununla gelen dilencilik ortadan kalkar

c)Yardımlaşma Çeşitleri:

1-Maddî Yardım:

Yerde ve gökte ne varsa hepsi Allah’ındırFakatYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul Cenâb-ı HakkYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul yerde ve gökte bulunan bütün varlıklarYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul yüce katından bir lütuf ve bağışlama olarakYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul insanların hizmetine vermiştir Varlığın sahibi olan Allah TeâlaYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul bunuYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul kullarından dilediğine verip dilediğinden alacağını açıklamıştırAncak kendilerine mal ve mülk verdiği kişilereYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul malları ile ilgili bazı sorumluluklar yüklemiş ve görevler vermiştir Bu sorumluluk ve görevlerYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul Allah’ın bir emaneti olan mallardan bir kısmının başkalarına verilmesidir Cenâb-ı HakkYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul iman ve namazdan sonraYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul malın başkalarına verilmesini emretmiştir Buna “infak etmek” denir İnfakın üç çeşit kısmı vardır(FarzYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul vacip ve mendup) Farz olan zekâtYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul vacip olan fitredir

Dünyada kalacak olan malımızınYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul Allah’ın emrine göre kullanılması ve harcanması önemli bir iştir Bu harcamaYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul âhirete uzanan geçide sağlam bir köprü kurmamızı sağlar
Hayır ve iyilikYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul malYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul el ve dille yapılır Yapılacak bütün iyiliklere “sadaka” denir
Mal ile yapılacak iyilik ve yardımın başında zekât gelir ZekâtYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul insanların ihtiyaçlarından fazla olan mallardan başkalarına vermeleridir ve mecbûri bir yardım şeklidirBunun dışındaYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul sadaka ile başkalarına yardım etmemiz gerekir
İnsan yakınlık derecesine göre başkalarına yardım etmelidir (Çocuğu annesi-babasıYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul kardeşiYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul yakın akrabalarıYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul yakın ve uzak komşularıYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul içinde yaşadığı toplumun diğer bireyleri) Ancak maddî olarak yardım edilecek kişilerin gerçekten yoksul olmaları gerekir
Fakat insan gönül zenginliğinin yerineYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul elinde olanın daha fazlazını isterYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul gözünü hırs bürür Bunun yerine Allah’ın bize nimet olarak verdiği malların hayır yolundaYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul bize emrettiği şekilde harcanması olumlu bir davranıştırYalnız insan istediği malı değilYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul mallarından sevdiklerini yoksullara vermek zorundadırYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul böylece Allah’ın rızasını kazanır

Mal ile yapılacak yardımlardan biri de “karz-ı hasen”dirBu yardımYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul faiz veya benzeri menfaat beklemeden ödünç para verilerek yapılır
Herkesin yararlanabileceği çeşmeYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul köprüYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul camiYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul hastaneYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul okulYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul yol gibi kurumlar yaptırmak da mal ile yapılan yardımlar arasındadırBu tür hayır eserlerine sadaka-i câriye denir ve bu kişiler öldükten sonra daYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul o yerler hala işliyorsa sevabı çok olur
Sosyal ve ekonomik bakımdan malla yapılacak en önemli yardımlardan biri de zenginlerin mallarını yatırıma aktarmalarıdır ve çalışmak isteyenlere iş ve geçim imkanı hazırlamalarıdır

1-Mânevî Yardım:
Allah’ın ve Resûlünün bizden yapılmasını istediğiYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul akıl ve vicdanın hoş gördüğü bir şeyi yapmak iyiliktir Kötülükten sakınmakYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul başkalarına kötülük yapmamak da iyiliktir Bu tür iyilikler de “sadaka”dırİyilikte yardımlaşmak kadar kötülükten alıkoymaya çalışmak da müslümanların dinî-ahlâkî görevleri arasındadır Kötülük gören kişiYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul kötülük ister küçük ister büyük olsunYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul ona engel olmalıdır Eğer bu görev yapılırsaYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul kötülük azalırYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul toplum huzur bulur

d)Yardım Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

1- Yardım Allah rızası için yapılır Allah rızası gözetilmeden yapılan iyilikte riyâ ve gösterişYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul yada çıkar düşüncesi vardır

2- Yardım yapılacağı sırada gerçekten yoksul olan kişiler aranmalıdır Ancak hayâ sahibi yoksullarYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul yoksulluklarını belli etmez Yardım yapacaklarınYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul bunlar gibilerini bulupYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul haysiyetlerini bozmadan yardım etmelidirler
3- KötüYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul işe yaramaz mallar yardım olarak başkalarına verilmez

4- Yapılan yardım hiç bir zaman başa kakılmamalıdırYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul aksi takdirde yapılan yardımın sevabı olmaz

5- Yoksulun halinden anlamalı ve ona iyi davranmalıdır

6- Hiç bir yardım küçük görülmemelidir
7- İyilik ve yardımda bulunacak kişi bunu zamanında yapmalıdır Zamanında yapılmayan yardımYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul ihtiyacı karşılamaktan uzaklaşır

8- Yardım yapılırken gizliliğe önem verilmelidir Ancak zekat gibi farz olan ibadetlerde açıklık esastır

e)Başkalarından Yardım Bekleyenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar:

1- İhtiyaçtan fazlası istenmemelidir
2- Yapılan yardımı azımsamadan kabul etmek gerekir
3- Yardım kerîm olandan istenirYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul yardım etmek istemeyenden veya imkanı olmayandan yardım istenmez
4- İyilik ve yardım yapana nankörlük değilYardımlaşma ve Yardımlaşmanın Önemi Virgul teşekkür etmeliyiz

https://islamyolu.yetkinforum.com

1 sayfadaki 1 sayfası